Onderhoudsadviezen terrazzo vloeren en keukenbladen


Hoe onverwoestbaar terrazzo vloeren en keukenbladen ook zijn, onderhoud blijft natuurlijk nodig. Al was het alleen maar het schoonhouden. Voor dit schoonmaken en het eventueel noodzakelijke dagelijkse onderhoud volgen hierna een aantal onderhoudsadviezen.

Vloer mooi houden
Vakkundige schoonmaakbedrijven hebben tegenwoordig allerlei passende middelen om een druk belopen terrazzovloer mooi te houden. Bij een particuliere toepassing behoeft men zich echter over het uiterst simpele onderhoud niet druk te maken. Men kan zo’n gepolijste vloer met een oplossing van water en zachte zeep (geen agressieve en bijtende schoonmaakmiddelen) makkelijk schoonhouden. Aanrechtbladen en barbladen hebben echter meer te lijden. Terrazzo is een natuurproduct. Na het polijsten en het met water reinigen van het aanrecht, is het na droging spaarzaam aanbrengen van blanke was voldoende om uw terrazzo- element een voorname zachte glans te geven. Met een niet pluizende doek goed uitwrijven volstaat. Kortom: een probleemloos aanrecht.

Beschadigingen voorkomen
Vermijd overigens zoveel mogelijk het morsen van azijn, citroen en zure of mousserende dranken. Mocht dit toch gebeuren, geen nood. Onmiddellijk opnemen voorkomt problemen. Bij langdurig contact hiermee kunnen er doffe plekken ontstaan. De vakman kan dit door schuren echter weer verhelpen. Na droging kan het blad dan weer worden behandeld met polijstwater of blanke was.
Het normale onderhoud, bijvoorbeeld na de afwas, kan dan ook met een vochtige doek gedrenkt in een ” groene zeep-sopje” gebeuren. Een laatste tip: zet een hete pan niet rechtstreeks op het aanrecht en gebruik voor het snijden een snijplank.